Est. 2020 · Health pages checked by a vet

A field guide to feral, racing and fancy pigeons, and the people who look after them.

Types · 6 min read

Bar Shouldered Dove: Breed Guide

By Dan · First published · Last updated

The Bar Shouldered Dove is a medium-sized long-tailed dove that is native to Australia and Papua New Guinea. 

This dove is also known as the Scrub Dove, the Mangrove Dove, and the Kookawook. 

bar shouldered dove

Bar Shouldered Doves are commonly seen in northern and eastern Australia. 

Origins of the Bar-Shouldered Dove

The Bar Shouldered Dove (Geopelia humeralis) was first described by Dutch zoologist Coenraad Jacob Temminck (opens in new tab) in 1821. 

The name Geopelia comes from Ancient Greek meaning ground dove (geo meaning ground and peleia meaning dove).

The doves within this genus are long-tailed doves that mainly eat seeds that they forage for on the ground.

bar shouldered dove resting on a branch stretching it's wings

These doves are gray-brown in color and have a pattern of either spots or bars across their plumage. 

The Bar Shouldered Dove looks similar to the Spotted Turtle Dove (Streptopelia chinensis) in size and shape.

They are also similar to the Peaceful Dove and the Diamond Dove but the Bar Shouldered Doves are much larger in size. 

Distribution & Habitat of the Bar Shouldered Dove

Bar Shouldered Doves are found in humid, grassy woodland and forest across northern and eastern Australia as well as southern Papua New Guinea. They usually live near wetlands and also occur in mangroves. 

Bar Shouldered Doves can also be seen in urban areas and are particularly common in Darwin and Cairns. 

Mangroves in Darwin, Australia

In addition to humid forests, these doves are found in a number of artificial habitats including pastures, arable land, and former subtropical/ tropical forest that has been heavily degraded.

Bar Shouldered Doves are sedentary. They do not migrate, although they may make small local movements.

Closest Columbidae Relatives of the Bar Shouldered Dove

The Bar Shouldered Dove has a western subspecies (Geopelia humeralis headlandi) that is found only in the Pilbara region of Western Australia.

The subspecies is lighter in color but aside from this there is no other notable difference.

The Bar Shouldered Dove is part of the Geopelia (opens in new tab), or long-tailed dove, genus.

The genus was introduced in 1837 with the zebra dove as the type species. There are 5 species in this genus including: 

Zebra Dove (Geopelia striata)

The Zebra Dove is native to southeast Asia and is also a popular bird in captivity.

Zebra doves are much smaller than the Bar Shouldered Dove and are brownish-gray with black and white barring.

zebra dove vs bar shouldered dove

The Zebra dove is small in size, they are around 20-23cm in length and weigh 50-60g. 

Diamond Dove (Geopelia cuneata)

The Diamond Dove is one of Australia’s smallest pigeons and is much smaller than the Bar Shouldered Dove. They weigh 28-40g and are very delicate looking.

It is also a popular aviary bird, and our diamond dove care guide explains how to keep one as a pet.

diamond dove vs bar shouldered dove

Diamond Doves have distinctive pale spots of their wings and red eye rings making them easy to identify. 

Peaceful Dove (Geopelia placida)

The Peaceful Dove is native to Australia and New Guinea. Previously the Peaceful Dove, Zebra Dove, and Barred Dove were believed to be a single species.

peaceful dove vs bar shouldered dove

The Peaceful Dove is a small pigeon with similar striated nape feathers to the Bar Shouldered Dove.  

Barred Dove (Geopelia maugeus)

The Barred Dove is endemic to the Lesser Sunda Islands in Indonesia.

barred dove vs bar shouldered dove

A key difference between the Barred Dove and the Zebra Dove is the black and white barring across the breast and belly and the bare yellow skin around the Barred Dove’s eye. 

Bar Shouldered Dove Appearance

This medium-sized dove has a blue-gray head and breast, brown upperparts and a patch of copper-bronze coloring on the back of its neck.

They also have dark barring across their back and the lower breast has a pinkish bar across it. The upper breast, neck, and head of this dove is blue-gray in color.

The lower part of the dove’s body is slightly paler and Bar Shouldered Doves have reddish eyes with a blue-gray eye ring.

high contrast close up of a bar shouldered dove

They have a long, thin gray beak and reddish-orange legs and claws. 

The tail feathers of the Bar Shouldered Dove make up almost half of their length. The tail is long and thin and brownish.

Male and female Bar Shouldered Doves look very similar, although females are often slightly duller.

Juvenile doves are also duller in color and do not have the reddish-bronze patch on the back of their neck. They have a gray-brown bill and a brownish-gray iris and orbital ring. The juveniles will molt to adult plumage within the first year.  

WingspanLengthWeightColoring
Bar Shouldered DoveUnknown27-30cm108-150gBlue-gray face & chest, brown wings back & stomach
Average Feral Pigeon64 – 72 cm32 – 37 cm300 – 500 gBluish gray with some black

Facts About The Bar Shouldered Dove

  • Common in urban areas 
  • Usually live near water, as they drink regularly 
  • Often confused with the Spotted Turtle Dove
  • Protected in New South Wales under the Biodiversity Conservation Act 2016

Bar Shouldered Dove Conservation

The Bar Shouldered Dove is listed as least concern on the IUCN Red List (opens in new tab).

These birds have a large range and a stable population, although it is not known exactly how many individuals there are.  

Bar Shouldered Doves are frequently seen in Australia (predominantly in the north and east of the country).

These birds are particularly abundant in northern Australia and, in New South Wales, protected under the Biodiversity Conservation Act 2016, which replaced the wildlife provisions of the National Parks and Wildlife Act 1974 (opens in new tab). The Bar Shouldered Dove is a common street-bird in Cairns and Darwin. 

This species appears to have benefited from agricultural clearing as the clearing provides fields for foraging.

These doves can be found in a wide range of natural and artificial landscapes including urban areas.  

Bar Shouldered Dove Character

Bar Shouldered Doves are usually seen in pairs or small groups. They are commonly seen feeding on seeds on the ground or visiting water sources but they are never too far from cover. 

These doves have a loud, distinctive and melodious “kookawook” call. The call is often a 6-note repeating phrase (low, low, high – low, low high).

This is a well-known call for those sharing Australia’s urban areas with these birds. 

The flight of the Bar Shouldered Dove is swift and direct, and the wings make a whistling sound in flight.

Diet

Bar Shouldered Doves mainly eat seeds. They can be seen foraging in short grass for seeds of grass, sedges, herbs, and rhizomes (roots). Bar Shouldered Doves are often seen on the ground searching for food. 

These birds are never far from cover and they are often close to water sources as they will go to the water to drink a few times each day. 

Mating And Breeding Bar-Shouldered Doves

Breeding season for Bar Shouldered Doves is between August and November in the south and is year-round in the north where it is warmer. 

These doves nest in dense trees or shrubs. They will make a thin platform on a branch or a fork using roots and twigs. 

4 bar shouldered doves

The female will lay 2 white, glossy eggs and both parents will work together to incubate the 2 eggs and care for the chicks.

The newborn chicks will first be fed crop milk (opens in new tab). The incubation period is about 14 days and the chicks stay in the nest for around three weeks. 

Caring for Bar-Shouldered Doves

Bar Shouldered Doves are a protected native species. In Australia native birds can usually only be kept under the rules of each state, and some aviculturists and zoos keep this species. 

The diamond dove and zebra dove (two species in the same genus as the Bar Shouldered Dove) are commonly kept in captivity. 

The best way to help Bar Shouldered Doves is to protect their habitat. These doves are common across their range and are not currently considered to be at risk of extinction.

Can you tell a Turbit from a Scandaroon?

Can you tell a Turbit from a Scandaroon?

Get our printable breed ID poster: nine pigeons, from show-loft breeds to wild species, each with the feature that gives it away.

One welcome email, then one a month with new articles.

Last updated 3 November 2026 · Types