Est. 2020 · Health pages checked by a vet

A field guide to feral, racing and fancy pigeons, and the people who look after them.

Types · 4 min read

Topknot Pigeon: Breed Guide

By Dan · First published · Last updated

The topknot pigeon is native to eastern Australia.

It is named for its swept-back crest that gives the bird’s head a distinctive shape.

topknot pigeon

Origins of the Topknot Pigeon

Scientific name Lopholaimus antarcticus, the topknot pigeon is one of about 25 pigeon species native to Australia.

It was first described by English naturalist George Shaw in 1793, who named it Columba antarctica.

Its closest living relatives are thought to be the mountain pigeons of New Guinea and the New Zealand pigeons.

The New Zealand pigeons are the Kereru pigeon and the Chatham pigeon.

Distribution And Habitat of the Topknot Pigeon

The topknot pigeon can be found from the Cape York Peninsula in Queensland all the way to the central south coast of New South Wales.

A migratory and seasonal bird, the topknot is known for covering huge distances in search of trees that bear fruit.

As part of this pursuit, they will even occasionally move further than their usual boundaries, into parts of eastern Victoria.

There is also an old record of a bird taken at Spreyton, near Devonport in Tasmania, where the species is considered a vagrant.

In terms of habitat, topknot pigeons prefer to live in rainforests, nearby wet forests and woodlands, and in particular along moist sheltered gullies.

Topknot Pigeon Conservation Status

The topknot pigeon is currently listed as being of ‘Least Concern’ on the official IUCN Red List (opens in new tab)

Topknot pigeons were once far more numerous. Numbers fell because of shooting and the clearing of rainforest.

Like other native birds, the topknot pigeon is now protected in Australia.

The fruit of the camphor laurel, an introduced tree that is treated as a weed, has become a new food source and may have helped numbers in some areas.

Appearance of the Topknot Pigeon

WingspanLengthWeightColoring
Topknot PigeonNot well documented40–45 cm470–600 gShades of grey, black and white with orange/red nape
Average Feral Pigeon62 – 72 cm29 – 37 cm240 – 380 gBluish grey with some black

The topknot is a large, grey pigeon that is most notable for its striking swept-back crest which is grey at the front and a rusty red color at the back.

This gives the bird a distinctive head shape.

a topknot pigeon

Its body is a darker grey high up which gets lighter the further down the body you look.

The wings are dark grey and rounded, and there is a pale tail band that goes across what is otherwise a black tail.

The topknot’s eyes and bill are both red, and the females have a paler, smaller crest than the males.

Young topknot pigeons of both sexes resemble females, and they have a more mottled appearance with a slightly browner head and smaller crest.

Topknot Pigeon Character

Topknot pigeons are arboreal birds and are strong fliers.

They live in large flocks, often numbering in the hundreds.

The topknot has four distinct calls:

Coo-oo ee – is related to nesting

Coo-oo oo is louder but still soft in nature

Cor or is quiet and croaky, almost guttural – the closest sound it makes to that of the wood/feral pigeon.

There is also a short raucous call made during flocking and feeding which has been described as sounding like a domestic pig or a flying fox (a type of bat).

As well as their vocalizations, topknot pigeons are also known for the beating and whistling sound their wings make when they take off.

Diet of the Topknot Pigeon

Topknot pigeons are frugivores, eating mostly fruits from ficus (native fig) and other rainforest trees such as lillypillies, bangalow palms and blueberry ash.

The migratory patterns of the bird roughly follow the ripening of fruits at different times throughout the year in different parts of the bird’s range.

topknot pigeon diet

As a wholly fruit-eating bird, the topknot is different to other granivorous pigeons in that it doesn’t use grit to grind down its food.

To reach the most succulent fruits that they can find, they will often carry out acrobatic moves to hang upside down and feast on hard to get fruits in trees.

They are very rarely seen in large urban and suburban areas, but on occasion, you might discover them foraging on the outskirts of towns if there are fruits available.

Topknot Pigeon Mating and Breeding

Topknot pigeons are thought to form monogamous pairs after a courtship display that involves bowing and parading.

Males will also fly very high over a canopy in order to attract the attention of a female.

In so much as the fruiting season of their food trees dictates the migratory patterns, it also has a say in the topknot pigeon’s breeding season.

When groups of trees are in fruit, the pigeons flock together in large numbers enabling more couples to form.

Nesting pairs are quite elusive and hard to observe but it is known their preferred breeding time is between July and January.

They build nests made from twigs of eucalyptus and turpentine in the crowns of trees, anywhere from 2 to 12 meters above the ground.

One egg is laid which is incubated for 17-24 days.

As with most pigeons, both parents share incubation duties and the feeding of crop milk after the chick has hatched.

Care Of Topknot Pigeons

As a protected bird, the topknot pigeon is not one you would keep as a pet.

In the rainforests of eastern Australia, especially where trees are fruiting, you may well see a flock.

Can you tell a Turbit from a Scandaroon?

Can you tell a Turbit from a Scandaroon?

Get our printable breed ID poster: nine pigeons, from show-loft breeds to wild species, each with the feature that gives it away.

One welcome email, then one a month with new articles.

Last updated 24 October 2026 · Types