The wonga pigeon is a shy wild pigeon native to eastern Australia.
It is recognizable for its plump body, distinctive coloring and call that gives it its name.

Origins of the Wonga Pigeon
The wonga pigeon, Latin name Leucosarcia melanoleuca, originates from Australia.
Its name comes from the Aboriginal people of Australia.
The original name for the bird was slightly longer, ‘wonga-wonga’, and this name – like that of so many birds (like the mourning dove, for example) was inspired by the sound of their call.
Distribution And Habitat of the Wonga Pigeon
Wonga pigeons used to be found along eastern Australia as far north as Cairns and as far south as the Dandenong Ranges, but this range has shrunk over time.
Today wonga pigeons are rarely seen at the far northern and southern ends of that range, but the overall population is thought to be stable.

Most of the population lives between Central Queensland and Gippsland in eastern Victoria, which is still a large area.
The decrease in range is due to a number of different factors including mass land clearance in the country, crop protection shootings that were particularly prevalent in the 1940s, and fox predation.
Their preferred habitat is temperate and sub-tropical rainforests, wet sclerophyll forests and other eucalypt forests with thick understorey.
Wonga Pigeon Conservation Status
Although its range has shrunk, the population is not thought to be declining fast, and the wonga is listed as “Least Concern” by the IUCN.
Appearance of the Wonga Pigeon
| Wingspan | Length | Weight | Coloring | |
|---|---|---|---|---|
| Wonga pigeon | 65 – 75 cm | 38 – 45 cm | 330 – 500 g | Deep blue/grey with specific white markings |
| Average Feral Pigeon | 64 – 72 cm | 29 – 37 cm | 240 – 380 g | Bluish grey with some black |
The wonga pigeon is a large, plump pigeon with a short neck, broad wings and a fairly long tail.

Adults are about 38–45 cm long.
The coloring is quite distinctive.
Although the colours are the blue-grey and white of the common feral pigeon and wood pigeon, they are arranged quite differently.
The feathers of a wonga pigeon are blue-grey on their back, and the head fades to a creamy off-white color.
A broad white V crosses the grey breast, a bit like a white scarf, and the white belly and flanks are marked with dark spots.

A wonga pigeon’s eyes are dark, set in a ring of pink to red bare skin. The bill, feet and legs are pinkish to red.
When it comes to differences between the sexes, mature males and females appear to be identical. Immature pigeons, however, tend to be browner in body, with a less distinct and visible V pattern in their feathers.
Character of the Wonga Pigeon
One of the most notable things about the wonga pigeon is how shy it is.
You are much more likely to hear a wonga pigeon than see one, and they burst away with a loud wing clap when disturbed.

If you do see them, they are usually alone or in pairs, spread thinly through forested areas.
The other distinctive characteristic of the wonga pigeon is its vocalization.
Their name comes from the Aboriginal name for the bird, which imitates the call. To many English speakers, the call sounds like a loud, repeated ‘woop woop’.
The call carries a long way, and a bird may keep calling for long periods.
During mating season when males are ‘displaying’, they perform bows alongside a softer, trilling coo.
Diet of the Wonga Pigeon
The eating habits of a wonga pigeon are that of a ground forager.
As well as rainforests, wonga pigeons feed on the ground in wet eucalypt forests and coastal forests, and sometimes in picnic areas, car parks, gardens and along walking tracks.
They usually do so when these places are quiet and free of people.

They mainly feed in the early morning and late afternoon and will often walk long distances along well-defined routes.
They often use the same paths to reach a feeding site.
When there is an abundant food source, it’s usually the only time you will see wonga pigeons gathered in numbers, dispersing after they have eaten.
The wonga pigeon’s diet is varied, but it regularly eats fruit, berries and the seeds of native forest trees.
Acacia seeds and the fruit of bleeding heart (Homalanthus) are among their favourites.
Wonga pigeons also eat some invertebrates (such as snails and caterpillars), more than most other pigeon breeds.
Wonga Pigeon Mating and Breeding
The wonga pigeon is a monogamous bird, and its breeding seasons occur between the months of October and January.
It builds a saucer-shaped twig and vine platform nest that usually has a diameter of around 30 cm and can sit anywhere from 3 to 20 meters above the ground surface in a tree fork.
The breeding pair defends this nest strongly.
They will bow and click, charging directly toward the intruder.
On rare occasions, wonga pigeons will also choose to use the abandoned nests of other birds like tawny frogmouths and topknot pigeons.
They have a very alert posture while roosting on eggs.
The bird will keep its patterned tail raised high, facing any potential observers while also peering over the tail to watch for potential threats.

The normal brood size for a mating couple tends to be two eggs that are up to 4 cm long in size.
Like most pigeons, both parents take care of the chicks, feeding them by regurgitation, both producing crop milk.
Young birds tend to stay with their parents for some time although will become responsible for feeding themselves.
Care Of Wonga Pigeons
As wild, shy birds, wonga pigeons are not usually kept as pets, so there are no standard care rules to follow.
There is always the ethical question of whether you should keep a wild pigeon as a pet.
As respectful bird enthusiasts, however, we should try to preserve the natural habitats that we know they like to frequent and where they feed.
Protecting their habitat is the best way to help the species.
Last updated 30 October 2026 · Types
